'Engelen/Angels'
Up ] Pers ] [ 'Engelen/Angels' ] Sponsors ]
 

Beschrijving van het tijdens MmIiLlEeNnIiUuMm uitgevoerde werk 'ENGELEN/ANGELS' van Moniek Toebosch

Tussen Enkhuizen en Lelystad, midden in het IJsselmeer ligt de fraaie Houtribdijk van 29 km lengte. Deze dijk, ooit bedoeld als landgrens van de 'toekomstige' Markerwaardpolder verbindt nu de beide steden en hun achterland met elkaar.
In 1992 gaf de Prof. dr. van der Leeuwstichting een opdracht aan een aantal beeldende kunstenaars om een eigentijdse schuilplaats te ontwerpen. 'Een abri op een plaats waar de hedendaagse maatschappij zich uitgesproken manifesteert'.
Een van de kunstenaars, Moniek Toebosch, koos de auto als eigentijdse schuilplaats en wilde voor de automobilist een 'hemelse' verblijfplaats creëeren door het uitzenden van 'engelenmuziek' waarop de bestuurder zijn radio kon afstemmen. Omdat voor haar deze muziek ook plaatsgebonden moest optreden, zocht ze naar een 'leeg' landschap en vond op de kaart van Nederland, de hierboven beschreven dijk. De Engelenzender zendt gedurende 24-uur per dag uit op FM 98,0 MHz.
Het uitzenden van de 'engelenmuziek' wordt verzorgd door Nozema, vanaf de PTT-zendtoren Lelystad. De 'engelenzender' zorgt ervoor dat u als automoblist, maar ook als watersporter, 24-uur per dag, in een gerichte straal van 29km vanaf de zendtoren, naar de 'engelenmuziek' kunt luisteren.
Het is de bedoeling de 'Engelenmuziek' tot aan 1 januari 2000 uit te laten zenden, afhankelijk van het vinden van sponsers van de uitzendkosten voor de komende jaren. De radiofrequentie is FM 98,0 MHz De muziek is gecomponeerd, gezongen en samengesteld door Moniek Toebosch. De programmering en bewerking van de zang is ontwikkeld en uitgevoerd door Harm Visser (Amsterdam).


'ENGELEN/ANGELS'
FM 98.0

Over 'hemelse' zang en aardse techniek
Engelen en moderne elektronica? Een discrepantie tussen gevleugelde onschuld en de verworvenheden van de op keiharde concurrentie gebaseerde computertechnologie! Toch zou de 'Engelenzender' met de zang van 'engelen'
niet zo kunnen klinken als zij niet op hypermoderne wijze was georganiseerd. Wanneer u de radio op de dijk aanzet en uw auto zich vult met 'engelengezang', zal opvallen dat u geen twee keer hetzelfde hoort.
Natuurlijk is er de herhaling. Er was uiteraard een beperkt aantal 'engelen' dat wilde meewerken. In de zendtoren staat een computer, waarmee de zang van elke 'engel' apart is opgenomen. Iedere 'engel' heeft namelijk een geheel eigen manier van zingen en soms zelfs spreken!
Het bijzondere bij het uitzenden van de 'engelenzang' is het speciaal hiervoor ontworpen computer-programma dat er voor zorgt dat nauwelijks te voorspellen valt, welke 'engel' op welk moment haar gezang aanheft. Let wel: u hoort geen willekeur! Er is gewerkt met kansberekening maar zó dat de ene kans groter is dan de andere: bepaalde stukken zang zullen iets vaker optreden dan andere stukken, waardoor toch een soort leitmotiv ontstaat.
Men weet nooit wannéér het optreedt, maar wel treedt het vaker op dan andere stukken. Vooral de 'engelenkoren' komen vaker voor dan de solozangers. Ook kleine overlappingen van de ene 'engel' naar de andere kunnen optreden, waarbij soms minimale veranderingen hoorbaar zullen zijn. Soms klinkt er een héél fragiel, ver weg, eenzaam en klaaglijk, of juist uitermate vrolijk, dan weer waant een ander zich Dame Callas.

1 oktober 1994 Moniek Toebosch/Harm Visser


Deze 'engelenzender' werd mede mogelijk gemaakt dank zij subsidies van het Ministerie van WVC, diverse bedrijven en een anonieme substantiële persoonlijke bijdrage:
Nozema, Lopik - Minsterie van WVC - Mondriaanstichting, Amsterdam - Fonds voor de beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst, Amsterdam - Anonieme schenkster, Antwerpen, België - VSB Kunstenfonds, Amsterdam - Herdenkingsfonds Vincent van Gogh - ANWB, Den Haag - Prof. dr. van der Leeuwstichting, Weesp - stichting STEIM, Amsterdam


Uitvoering:
Moniek Toebosch, beeldend kunstenaar - ontwerp en uitvoering
Harm Visser, programmeur - computerprogrammering en bewerking
Rieks Hoogenkamp, coördinator van de Prof. van der Leeuwstichting
Abe van der Werff, huidige coördinator
ANWB, Den Haag
Nozema, Lopik (uitzenden)
firma Stork, Eindhoven (bewegwijzering)

info(at)stichtlicht.nl